10 TIPS VOOR EEN EFFECTIEVE ZINDELIJKHEIDSTRAINING

28 dec. 2017 14:39

 

Handig: met zindelijkheidskalender! Abel, onze oudste, is 4 jaar en gaat dus al een tijdje zelfstandig naar de wc. Nu is het tijd voor Jorik om zindelijk te worden. Ik zette 10 tips op een rij die in ons gezin het beste werken.

Handig: met zindelijkheidskalender!

We hadden al eens een poging ondernomen, maar nu is het dan tijd voor het serieuze werk. Het potje staat weer in de kamer, het schema hangt aan de muur en wij zijn enthousiast over alles wat met poepen en plassen te maken heeft.

Elke moeder heeft wel tips over hoe jij je kind eenvoudig zindelijk krijgt. Hier onder zet ik de 10 tips op een rij, die in ons gezin het beste werken.

 

  1. Maak er een feestje van! Als je kind lekker aan het spelen is, dan heeft het vaak geen zin om op het potje te gaan. Wees dus enthousiast, en verzin dingen die het leuk maken.
  2. In de zomer zindelijk worden heeft als voordeel, dat je kindje lekker buiten in een onderbroekje kan oefenen. Geen natte boel in huis!
  3. Toch in huis oefenen? Doe een onderbroekje onder de luier. Zo voelt je kindje het goed als hij/zij geplast heeft, maar heb je toch geen natte boel.
  4. Word niet boos bij ongelukjes. Dat hoort er nu eenmaal bij, en je hebt het zelf ook ooit moeten leren. Blijf wel consequent.
  5. Neem je kind mee naar het toilet als jij zelf gaat. Zo leert het al vast wat daar gebeurt, en dat het heel gewoon is. Laat je kind de wc door spoelen; dat is leuk en kan voorkomen dat je kind dit later eng gaat vinden.
  6. Versier samen het potje of de wc. Onze oudste was heel bang voor de wc, totdat we samen de toiletpot hebben versierd met (verwijderbare) stickers.
  7. Kinderen zijn vaak heel enthousiast over de kleur en vorm van hun zelf geproduceerde drollen. Deel hun enthousiasme en ga gewoon mee kijken wat er voor moois in de toiletpot ligt. (Zie ook blog: ‘Het p-woord’)
  8. Laat je kind kleren dragen die makkelijk aan en uit te trekken zijn. Denk bijvoorbeeld aan luierbroekjes en broeken met elastiek.
  9. Ga lekker met z’n tweetjes op pad en zoek de allermooiste onderbroeken uit. Die mogen natuurlijk niet vies worden!
  10. Maak gebruik van een zindelijkheidskalender / beloningsschema. Kleuren of stickers plakken na het plassen is voor veel kinderen al een mooie beloning op zich, en je zult zien dat ze apetrots zijn op hun vorderingen. Bij deze blog vind je een handig voorbeeld, dat we momenteel voor Jorik gebruiken. 

 

Welke tips heb jij?