5 handvatten om kinderen te leren bidden

Door: Suzanne Exoo - van der Weijde

Als christen geloof ik dat gebed de basis is van een - in ieder opzicht - gezond gezin. De Here zorgt voor ons. Daarom praten we iedere dag met Hem. We eren Hem, danken Hem en vragen Hem om hulp. Hij is onze Vader, en Hij vindt het fijn als we bij hem komen. Als ouders zijn we daarin een groot voorbeeld! Kinderen leren door na te doen.  Wanneer je nog nooit met je kinderen hebt gebeden, dan voelt de stap om dat toch te gaan doen misschien best wel groot. Toch is het heel makkelijk om met kinderen te bidden. In het begin is het misschien even wennen, maar je zult zien dat het al snel een fijne gewoonte wordt. En dan is het bidden met je kinderen iets waar je echt van kunt genieten. Misschien is het gebed van een kind wel het meest krachtige wat er bestaat. Jezus zelf riep kinderen bij zich, en vertelde de mensen dat ze moesten worden zoals zij. De Here wil graag, dat we onze kinderen bij Hem brengen en hen leren bidden. Maar hoe doe je dat dan?

 

1. Vraag de Here zelf om hulp

De discipelen vroegen aan Jezus om hen te leren bidden. Wij mogen hetzelfde doen. Vraag God om jou te helpen met bidden. Laat de Heilige Geest je leiden. Hij zal je helpen om jou, en je kinderen te leren bidden.

 

2. Hardop bidden

In de ogen van jouw kind, ben jij iemand die alles kan. Maar als jij bidt, laat je zien dat ook jij de hulp van God nodig hebt. Het is goed om te laten zien dat (zelfs) jij niet zonder de Here kan. Vind je het zelf moeilijk om hardop te bidden, bid dan een bestaand gebed, bijvoorbeeld het Onze Vader. Dat kun je ook samen doen. Een liedje zingen kan ook. Later kun je dan in je eigen woorden bidden. Zo leren je kinderen wat bidden is: praten met de Here God.

 

3. Gebruik je eigen woorden

Bestaande gebeden zijn vaak heel mooi. Hier zingen we aan het eind van elke dag:

Lieve Heer, aan het eind van deze dag

Ben ik blij dat ik U danken mag

Voor de dingen die U mijne gaf

Zo sluit ik de ......dag af

Toch is het belangrijk om je eigen woorden te gebruiken. Zo kun je echt alles wat op je hart ligt bij de Here brengen, en leren kinderen dat dit heel gewoon is.

 

4. Bespreek met elkaar waar je voor wilt bidden

In ons gebed mogen we vragen om dingen. Maar het is veel meer dan dat! We eren God, danken Hem, vragen om vergeving, bidden voor anderen en voor ons zelf. In het begin kan het handig zijn om dit lijstje bewust bij langs te gaan. Later zul je zien dat het eigenlijk vanzelf gaat. Praat met elkaar over waar je voor wilt bidden.

 

5. Laat kinderen zelf bidden

Voor het ene kind is dat makkelijker dan voor het andere. De een is nou eenmaal vrijmoediger dan de ander. Toch kan ieder kind hardop leren bidden. Wanneer ze dagelijks hun vader en moeder zien en horen bidden, gaat dat al veel makkelijker. Je kunt, voordat je gaat bidden, afspreken dat ieder kind een bepaald gebedspunt voor zijn rekening neemt.  Zelf hardop een paar woorden zeggen in een gebed, zonder dat je moet denken aan al die dingen de je zou moeten zeggen. Dat maakt de drempel lager en helpt kinderen om zelf (hardop) te leren bidden. Veel kinderen vinden het ook fijn om te weten wanneer ze aan de beurt zijn om iets te zeggen in een gezamenlijk gebed. Andere kinderen zijn vrijer in het bidden en nemen liefst het hele gebed voor hun rekening.

 

Onderstaande afbeelding kun je gebruiken als hulpmiddel en geheugensteuntje