Hoe voed ik mijn kinderen op in een donkere wereld?

Door: Suzanne Exoo - van der Weijde

Je hoeft het journaal maar aan te zetten om te worden overladen met de meest ontmoedigende feiten. Op social media worden we overspoeld met negatieve reacties op allerlei onderwerpen. Online worden wij, maar ook onze kinderen, overladen met negativiteit. En dat heeft flinke invloed.

Maar wij weten dat God wil dat we blijven hopen. Hij heeft ons dit bevoorrechte leven binnengeleid, waar wij vol verwachting uitkijken naar alle geweldige dingen die Hij voor ons heeft klaarliggen (Romeinen 5:2). Hoe kunnen we onze kinderen leren om vol hoop te blijven, als hun omgeving vaak zo donker lijkt?

Het is verleidelijk om nu met de vinger naar anderen te wijzen. Maar laten we, als christelijke ouders, ook naar onszelf kijken. De wereld is misschien tegen ons. Maar God geeft ons in Zijn Woord alles wat we nodig hebben, om ons en onze kinderen een hoopvolle houding te leren. Al lijkt alles om ons heen het tegendeel te beweren.

 

1. Vraag jezelf: Loop ik over van hoop?

Het is mijn verlangen dat God, die ons hoop geeft, u door uw geloof vol zal maken van blijdschap en vrede. Dan zal uw hoop steeds sterker worden door de kracht van de Heilige Geest.

Romeinen 15:13

Dit is vast herkenbaar: Je komt thuis aan het eind van een vermoeiende dag, waarin van alles tegen zat. Gefrustreerd plof je op de bank, en dan ‘moet’ je gewoon even je ongenoegen kenbaar maken over alles wat je vandaag hebt meegemaakt. Pas op! Jouw houding en zeker ook jouw woorden hebben grote invloed op je omgeving. Wanneer jij je negatief uitlaat, zullen mensen in je omgeving al snel geneigd zijn om dit over te nemen. En dat geldt ook voor je partner en je kinderen.

Ook al worden je kinderen dagelijks overspoeld met allerlei negativiteit, niemand heeft zoveel invloed als jij. Bedenk eens hoe anders het zou gaan, wanneer je na diezelfde vermoeiende dag waar ik het net over had thuis zou komen met een hoopvolle houding en goede moed? Natuurlijk mag je moe zijn, maar laat je niet verleiden tot allerlei negatieve uitingen. Door je eigen houding en je woorden kun je de hele atmosfeer in je gezin veranderen, positief of negatief. De beste manier om je kinderen een hoopvolle houding aan te leren, is door dit zelf voor te leven.

 

2. Hoe pijnlijk de situatie ook is, denk altijd ‘Maar toch…’

Wie zal u kwaad doen, als u zich inspant voor het goede? Maar als dat toch zou gebeuren, bent u bevoorrecht. Daarom moet u zich niet laten afschrikken of in verwarring laten brengen. Vertrouw uzelf helemaal aan Christus toe. Hij is onze  Here. Wees altijd bereid verantwoording af te leggen van de verwachting waaruit u leeft, als daarom gevraagd wordt. Maar doe het wel vriendelijk en met het nodige respect.

1 Petrus 3:13-15

‘Maar toch’ of ‘echter’. Er zit verwachting in die woorden. Er schuilt een belofte achter, en dat hebben we zo nodig. Vroeg of laat komt iedereen problemen tegen, en dan hebben we die hoopvolle belofte nodig. En hoe graag we onze kinderen ook willen behoeden voor pijnlijke situaties, ook zij zullen in het leven problemen tegen komen. Daarom is het belangrijk dat ze weten dat de Here ons in moeilijke situaties belangrijke dingen wil leren.

Wijs je kinderen in moeilijke situaties altijd op iets moois. Is er een geliefde overleden? Laat je kinderen zien dat mensen aan je denken door de kaartjes die ze sturen. Is er een natuurramp op het nieuws? Wijs op de reddingswerkers die zich inzetten om te helpen. In iedere situatie is wel iets goeds te ontdekken.

 

In het bovenstaande Bijbelvers, vertelt Petrus eerlijk dat ook volgelingen van Jezus niet zijn gevrijwaard van problemen. Maar! Wij hoeven niet bang of ongerust te zijn, want wij hebben Christus! God zelf helpt ons door moeilijke tijden heen. Op dat moment zullen je kinderen het misschien niet zien, maar vertel het ze toch. Er komt een dag dat ze het zullen begrijpen.

 

  1. Leg nooit de nadruk op het negatieve. Daar is al genoeg aandacht voor.

Mensen sterven van de honger. Kinderen werken in slavernij. De dreiging van terrorisme ligt op de loer. Of, zoals in ons gezin, één van de ouders krijgt kanker. Soms lijkt het alsof de wereld er slechter aan toe is dan ooit tevoren. Maar de waarheid is, dat er altijd zulke vreselijke dingen zijn geweest. Vandaag de de dag zijn we ons er meer bewust van.

En dat geldt ook voor kinderen. De generatie van nu weet veel meer van de ellende in de wereld dan hun (groot)ouders toen zij kinderen waren. Er ligt een schat van informatie voor ze open; met een paar klikken of swipes weten ze precies in welke vreselijke omstandigheden hun leeftijdsgenootjes in andere landen moeten zien te overleven.

Die kennis kan een positieve uitwerking hebben, maar het kan ook een last zijn voor onze kinderen, doordat ze zich machteloos voelen. En als ze dan gaan denken dat ze geen invloed hebben op dergelijke situaties, ligt negativiteit op de loer: Wat heeft het voor zin? Ik kan er toch niets aan veranderen, waarom zou ik me er druk om maken?

Als je kinderen een dergelijke houding laten zien, vertel ze dan dat er overwinning is! Herinner ze er aan, dat er mooie dingen zijn, niet alleen maar slechte. ‘Want Ik weet welke plannen ik voor u heb,’ zegt de Here. ‘Met deze plannen heb ik uw geluk voor ogen, niet uw ongeluk. Ik wil u weer een toekomst en nieuwe hoop geven.’ (Jeremia 29:11). Het negatieve krijgt misschien meer aandacht, maar jij kunt er voor kiezen om in jouw gezin het positieve centraal te zetten.

Als je er voor kiest om dit alles in jouw gezin in praktijk te brengen, dan zul je zien dat er grote veranderingen komen. Houd vast aan de waarheid: God is Hoop. Die Hoop gaf Hij ons door Zijn Zoon Jezus.

Als we vast houden aan die belofte, dan houden we stand tegen de negativiteit en twijfels van de wereld.