Schone Kerst

Door: Suzanne Exoo - van der Weijde

Een verdriet dat letterlijk pijn doet overmeesterde mij. Natuurlijk, ik bracht het bij de Here. Maar nog nooit had ik zo’n moeite gehad om de woorden ‘Uw wil geschiede’ uit te spreken. Ik hield mezelf voor dat ik op de Here vertrouwde, maar intussen gingen de gordijnen dicht. God stond niet op nummer één. Mijn gezin stond daar.

Schone Kerst

Stel je voor dat je in een donkere kamer staat. De kamer heeft maar één raam, dat bedekt is met dikke gordijnen. Daarom is het zo donker. Buiten schijnt de zon volop, maar toch blijft het binnen donker. Het warme licht van de zon kan niet binnen komen. Zou je de gordijnen open doen, dan stroomt het licht volop naar binnen, en verwarmt de kamer in alle hoeken. Dingen die je eerder nooit waren opgevallen door de duisternis, komen nu aan het licht. En je struikelt niet meer in het donker.

Precies op deze manier wil de Here ons verlichten. Hij straalt al. Maar wij moeten zelf de gordijnen open doen. Dat betekent, dat we alle obstakels die ons bij God vandaan houden weg moeten doen. Alleen dan kan de Here op nummer één komen te staan. Het kan helpen om voor jezelf een lijstje te maken. Dan kom je misschien zaken tegen waarvan je niet wist dat ze er waren.

Onlangs ontstond er een storm in ons gezin, die voor mij de gordijnen sloot. Ik hield mezelf voor dat ik op de Here vertrouwde. Ik was zo dankbaar voor het gezin dat de Here mij gegeven had, en sprak dat ook naar Hem uit. Ik dacht dat ik Hem op de eerste plaats had gezet.

Op 12 oktober 2017 hoorden wij dat de rugklachten van Henry, mijn lieve man, werden veroorzaakt door een tumor. Diverse onderzoeken volgden, en uiteindelijk kwam daar een arts met die mokerslag: ‘Het is uitgezaaide longkanker en wij kunnen u niet genezen.’ Het was alsof iemand met een grote hamer op mijn borstkas sloeg. Ik zag mezelf met drie kleine kinderen bij een graf staan. Een verdriet dat letterlijk pijn doet overmeesterde mij. Natuurlijk, ik bracht het bij de Here. Maar nog nooit had ik zo’n moeite gehad om de woorden ‘Uw wil geschiede’ uit te spreken. Ik hield mezelf voor dat ik op de Here vertrouwde, maar intussen gingen de gordijnen dicht. God stond niet op nummer één. Mijn gezin stond daar.

Ik voelde mij als Kaïn, de broer van Abel. Kaïn die een offer bracht, maar niet het beste. Natuurlijk, ik gaf aan de Here. Maar niet alles. Wat als Hij mijn man thuis zou halen? Zou ik dan nog steeds kunnen zingen ‘Geprezen zij de Here, dag aan dag draagt Hij ons’? Was mijn geloof sterk genoeg om deze storm in ons gezin te overleven?

De Here weet wat goed voor ons is. En als wij zelf niet buigen, brengt Hij ons in situaties waarin we niet anders kunnen dan op onze knieën erkennen dat Hij de Allerhoogste is. Alleen dan gaan gordijnen open en vallen luiken van de ramen.

 Er gebeuren drie dingen wanneer we God op de eerste plaats zetten.

  1. We eren Hem. Dat komt Hem toe, Hij is de Allerhoogste.
  2. Het is een teken van ons geloof. Zonder geloof kunnen wij God niet behagen. God op de eerste plaats zetten is een uiting van ons geloof.
  3. Het brengt zegen.

 In Genesis 4 lezen we voor het eerst dat een mens een offer brengt aan God. Kaïn en Abel brengen allebei een offer aan God. Kaïn bewerkte het land, Abel was schaapherder. Genesis 4v3-5; Na verloop van tijd brachten Kaïn en Abel beiden een offer aan de Here. Kaïn een deel van zijn oogst, maar Abel bracht het beste van zijn kudde, ook het vet. De Here accepteerde het offer van Abel, maar dat van Kaïn niet. Kaïn voelde zich vernederd en werd boos.

Wat gebeurde hier, wilde God geen graanoffer? Had Hij liever een dier? Nee. Kaïn bewerkte het land en leefde daar van. Daarom moest hij de eerste oogst aan de Here afstaan. Kaïn en Abel handelden allebei juist, door een deel van hun opbrengst aan de Here af te staan. Maar er is een verschil tussen beide offers. Over het offer van Kaïn wordt niets bijzonders vermeld. Maar Abel had de beste dieren uitgekozen. Dus terwijl Kaïn ‘iets’ offerde, gaf Abel het beste dat hij had. De Here nam het offer van Abel aan, maar weigerde dat van Kaïn.

 Genesis 4v6; Waarom ben je zo boos? vroeg de Here hem. Waarom trek je zo’n kwaad gezicht? Je zou vrolijk kunnen kijken als je maar doet wat goed is. Maar als je weigert te gehoorzamen, moet je oppassen. Want de zonde ligt op de loer, klaar om je leven te vernietigen. Maar als je wilt, kun je hem overwinnen.

Hier zegt de Here: Als jij het beste geeft, kun je Mij recht in de ogen kijken. Maar als je mij niet het beste brengt, ligt de zonde op de loer. Kaïn bracht niet het beste, zoals Abel deed. God zei: ‘Je had net als Abel moeten doen. Dat heb je niet gedaan, omdat je met andere dingen bezig bent. Zo creëer jij zelf een afstand tussen jou en Mij. Je geeft Mij maar een beetje, en dat laat precies zien hoe de relatie is tussen jou en Mij.’ Wat Abel aan de Here gaf, liet zien hoe zijn relatie was met de Here, hoe hij stond in zijn geloof.

 Hebreeen 11v4; Omdat Abel op God vertrouwde, had zijn offer meer waarde dan dat van Kaïn. Door zijn offer aan te nemen, zei God dat Abel voor Hem rechtvaardig was. En hoewel hij al lang dood is, spreekt Abel nog steeds door zijn voorbeeld.

Abel gaf het allerbeste aan de Here, Kaïn niet. Het was niet alleen een daad van geloof, maar ook van rechtvaardigheid. Wat hij aan de Here gaf, liet zien hoe hij tegenover God stond. Abel gaf het beste, het eerste, aan de Here. Omdat de Here voor hem op de eerste plaats stond. Voor Kaïn stond God veel lager op de prioriteitenlijst.

 Wat wij geven aan de Here, laat zien hoe wij tegenover Hem staan. Als wij Hem niet het eerste en het beste geven, staat Hij niet op de eerste plaats.

 Spreuken 3v9-10; Vereer de Here met je bezit en geef Hem zijn deel van je inkomsten. Dan zullen je schuren te klein zijn en vloeit de most over de randen van je perskuip.

Dat is Gods belofte aan ons; wanneer je Mij het eerste en het beste geeft, dan zal ik jou zegenen. Dan zal ik deuren voor je openen, die niemand kan sluiten. God kan dingen bereiken waarvan jij dacht dat ze nooit mogelijk zouden zijn. Je moet er wel wat voor doen. De Here doet wonderlijke dingen voor wie Hem eer bewijzen! We ontvangen rijke zegen als we Hem op de eerste plaats zetten.

 Over een paar weken is het Kerstfeest. De week daarvoor krijgt Henry zijn laatste chemo. God zorgt voor ons. Al raast deze storm nog zo om ons heen; de gordijnen staan nu wijd open. Het is licht. En in dat licht bidden wij dit jaar voor een schone kerst. Maar, schoon of niet, wij zullen Hem eren en de glorie geven die Hem toe komt. Want het is waar: Dag aan dag draagt Hij ons, die God is ons heil.