ALLE HENS AAN DEK!

29 sep. 2017 20:39

 

'Alle hens aan denk jongens! Vooruit, we moeten het dek schrobben!' Heel fanatiek hebben ze met een doek het vuil op de vloer verspreid. Het dek moet natuurlijk wel glimmen, kapitein Haak is niet snel tevreden.

Afgelopen vrijdag, de dag voor het grote feest. Abel wordt 4 jaar, dus gaan we met z'n allen aan de grote schoonmaak. Ook peuters en kleuters kunnen best een handje helpen in huis. Ik denk dat ze zo leren omgaan met verantwoordelijkheden. En door te leren om dingen voor jezelf of een ander te doen groeit ook hun zelfvertrouwen. Die trotse koppies als ze helemaal zelf, met z'n tweetjes, de tafel hebben gedekt! Dankbaar pakken we de lepel die bij ons bord ligt om daar de pannenkoek mee op te eten. En het vergiet op tafel, dat staat gewoon gezellig. Zo leren Abel en Jorik al jong om samen te werken, en ze vinden het ook gewoon heel erg leuk. Zo op jonge leeftijd kunnen ze er mooi aan wennen dat het heel gewoon is om de taken te verdelen en dingen samen te doen. Opruimen, de was uit de machine halen en in de droger stoppen, afstoffen, stofzuigen, de stoep aanvegen, er is genoeg te doen waarbij ze kunnen helpen.

Met een beetje fantasie maak je de taken extra leuk, en ben je er zeker van dat ze graag mee doen. Met twee langharige honden, twee katten en drie kleine kinderen is de vloer in ons huis vaak erg smerig. Daarom moest die voor Abel zijn verjaardag nog even worden gesopt. De jongens zijn momenteel helemaal weg van Peter Pan en de piraten. Dus snel van zwart papier even twee piratenhoedjes in elkaar geknutseld. 'Alle hens aan denk jongens! Vooruit, we moeten het dek schrobben!' Heel fanatiek hebben ze met een doek het vuil op de vloer verspreid. Het dek moet natuurlijk wel glimmen, kapitein Haak is niet snel tevreden.  De katten kijken toe vanuit de hoge mast van het schip.  'Wegwezen, schobbejakken!' Abel zit helemaal in zijn rol.

Ach, de vloer was naderhand zo mogelijk nog viezer. Maar de oogjes van onze twee piraten glimmen, zo trots zijn ze op hun werk. Die hebben zeker wat lekkers verdiend. Als echte piraten,  uit het vuistje, op het achterdek.