Buiten Spelen!

Zou het niet mooi zijn, als de Buitenspeeldag een nationale vrije dag werd? Dat overal straten worden afgezet zodat er veilig kan worden gespeeld. En iedereen, groot en klein, speelt mee. Een soort burendag, maar dan net even anders.

 

Wat is het warm! In onze tuin op het zuiden is de zon volop aanwezig. Gelukkig staat er een windje. Vaak blijven we binnen als het zo warm is; alle deuren, ramen en gordijnen dicht om de warmte buiten te houden. Maar na meerdere hete zomerdagen achter elkaar lukt dat ook niet goed meer. En dus wordt er vandaag gewoon in de tuin gespeeld. Met het nieuwe speelgoed! Want na het winnen van een prijsvraag staat ons achtertuintje nu vol met buitenspeelgoed. Misschien zag je het al voorbij komen op onze facebookpagina. De glijbaan en trekker die we al hadden, zijn nu aangevuld met een gezellige loopauto, driewieler en een prachtige watertafel. Die laatste is natuurlijk heerlijk met dit weer. Pompen, spuiten, spetteren, de jongens vermaken zich opperbest. En het leukste is natuurlijk nog gewoon om met een bekertje en een waterpistooltje de plantjes water te geven. En natte voetstapjes maken op de stoep. 

Eigenlijk hebben ze niet zo veel nodig om zich buiten te vermaken. En buiten spelen kan bijna altijd. Zo lang het weer niet al te extreme vormen aan neemt, spelen onze kinderen iedere dag buiten. Met de honden in het bos, een schepje in de speeltuin, of gewoon achter ons eigen huis. Lekker smeren met modder, met een stok een beetje roeren in een emmer water, en met een oud laken heb je zo een mooie hut gebouwd. En dat niet alleen in de zomer! Ieder seizoen heeft weer haar eigen aspecten die het buiten spelen extra leuk maken. En vies worden is niet erg. 

Onlangs las ik nog in een artikel dat kinderen die veel buiten spelen slimmer en gezonder zijn, en op het sociale vlak ook beter presteren. Het overgrote merendeel van de Nederlandse kinderen speelt onvoldoende in de buitenlucht. Wie zich een beetje verdiept in de effecten van het buiten spelen, kan niet anders dan concluderen dat ieder kind veel naar buiten moet. Vorige week woensdag, 14 juni, was het nationale Buitenspeeldag. Ik had niet de indruk dat daar door instanties veel aandacht aan gegeven werd. Zou het niet mooi zijn, als de Buitenspeeldag een nationale vrije dag werd? Dat overal straten worden afgezet zodat er veilig kan worden gespeeld. En iedereen, groot en klein, speelt mee. Een soort burendag, maar dan net even anders. Want spelen is niet kinderachtig! En zeg nou eens eerlijk, ook grote mensen gaan toch het liefst via een grote glijbaan naar beneden in plaats van met de trap of de lift? Spelen geeft je een zorgeloos gevoel, dat lijkt me toch heel welkom in onze maatschappij. Door te spelen ga je ook vanzelf nieuwe dingen uitproberen, en krijg je nieuwe energie. En dan heb ik het nog niet eens over de sociale voordelen, ook voor volwassenen. Heerlijk toch, lekker ongeremd mee doen met tikkertje, stoepranden of je creatieve kant de vrijheid geven met een emmertje stoepkrijt (en daar kun je veel meer mee dan alleen maar tekenen). Met z'n allen in de speeltuin op de familieschommel (bestaan die nog?) of een reusachtig zandkasteel bouwen. Of lekker apenkooien, dat was vroeger toch het allerleukst met gymles. De mogelijkheden zijn eindeloos, we hoeven alleen maar te durven. Ik weet zeker dat we veel speelser zijn dan we denken!