DE GOUDEN REGEL

30 sep. 2017 11:43

Ik weet nog hoe ik daar aan het begin van ons huwelijk over dacht. Zwanger van de eerste, was ik er van overtuigd dat ik een heel consequente moeder zou zijn.

In ons huis is er een gouden regel: als mama koffie drinkt, dan is ze er even niet. Meestal houd ik mij daar aan. De andere gezinsleden hebben daar wat meer moeite mee. Vooral Jorik. Sinds hij 2 jaar geworden is, weet hij zich te gedragen als een echte peuterpuber. Alle vragen worden steevast beantwoord met 'nee', ook als hij 'ja' bedoeld. Vol overgave werpt hij zich regelmatig op de grond - of we nu thuis zijn of in de supermarkt - om met een krachtige en langdurige brul te laten weten dat hij een andere mening heeft dan wij. Om even later weer vrolijk achter zijn grote broer aan te hobbelen, 'ikke ook, ikke ook!' roepend. Alles wil hij zelf doen, behalve drinken. Want dat is toch het gezelligst bij mama op schoot, terwijl die de beker voor je vast houdt. Consequent als we zijn - ahum -, daar krijgen we nog geen verandering in.

Over consequent zijn gesproken. Ik weet nog hoe ik daar aan het begin van ons huwelijk over dacht. Zwanger van de eerste, was ik er van overtuigd dat ik een heel consequente moeder zou zijn. Onze kinderen zouden keurig opgevoed worden. Hoe moeilijk kon het zijn? Ja is ja, en nee is nee. Met drie woorden spreken. Eten doen we altijd aan tafel, en je bord moet leeg. In je eigen bed slapen en zindelijk op je 2e verjaardag. Reinheid, rust en regelmaat.

Ach, aldoende leert men. En dan ontdek je dat ieder kind inderdaad uniek is en ook maar het beste zo opgevoed kan worden. Soms werken de regels gewoon niet, hoe goed ze ook zijn. Abel is erg prikkelgevoelig, en heeft nogal moeite met eten. Drie jaar lang zijn we heel consequent geweest: je eet aan tafel, je eet wat de pot schaft, en je eet je bord leeg. Zonder resultaat. Nu we dat losgelaten hebben, gaat het beter en eet hij soms een beetje wat de pot schaft, en vaak wat hij zelf kiest. Het belangrijkste: Abel eet weer en zijn broeken zitten al iets minder slobberig, en het is weer gezellig aan tafel. 

Regels zijn goed. En er zijn gouden regels. Maar die werken denk ik toch het beste, wanneer je ze ook zo af en toe opzij kunt zetten. Koude koffie is soms ook goud waard.