LICHT OP... DIERENVOEDSELBANK ZWOLLE

7 okt. 2017 19:31

 

Dat huisdieren gezond zijn voor jong en oud, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar hoe dan precies? En wat nu, wanneer je door financiele nood niet goed meer voor je huisdier kunt zorgen?

Wat zijn wij dol op onze huisdieren! Twee honden en twee katten hebben we. Dagelijks worden er heel wat kusjes en knuffels uitgedeeld, en de jongens vinden het heerlijk om met de honden te ravotten en te voetballen. Samen op de bank een tekenfilm kijken of een boekje lezen. Samen stokken zoeken. Samen stiekem een koekje pakken uit de kast. Door dik en dun en onafscheidelijk. 

De een is er dol op, de ander moet er niets van hebben: huisdieren. In Nederland heeft bijna 60% van de huishoudens minimaal één huisdier. Het meest gehouden huisdier is de vis; maar liefst 18 miljoen visjes zwemmen rond in vijvers, aquaria en vissenkommen. Op nummer twee staat een dier waar je misschien niet zo snel aan zou denken, namelijk de postduif. Daarvan worden er in Nederland 5 miljoen gehouden. Gevolgd door overige vogels, met 3,9 miljoen. Verder hebben we 2,6 miljoen katten, 1,5 miljoen honden, 1,2 miljoen konijnen, 650 duizend reptielen en 500 duizend knaagdieren. Wat een aantallen!

Veel gezinnen kiezen dus voor een huisdier. Vaak gewoon voor de gezelligheid. Maar er zijn meer redenen om voor een huisdier te kiezen, zeker voor kinderen. En sommige daarvan zou je niet zo snel aan denken. Ik zet er hier 7 op een rij.

1. Trouw en zelfvertrouwen. Een dier is trouw. Dat zorgt automatisch voor zelfvertrouwen, en het kind leert om op zijn of haar beurt trouw te zijn in de zorg voor het dier. Als het dier gelukkig en gezond is, komt dat door de goede zorgen van het kind (onder begeleiding van een volwassene). Daar krijgen ze meer zelfvertrouwen van.

2. Gezondheid. Kinderen met huisdieren zijn minder vaak allergisch en hebben minder kans op astma. Geschat wordt, dat een kind dat opgroeit met huisdieren 50% minder kans heeft op allergieën!

3. Verantwoordelijkheid. Een huisdier heeft zorg nodig. Een kind leert verantwoordelijkheid te nemen door (een deel van) deze taken op zich te nemen.

4. Bewegen. Afhankelijk van het soort huisdier, wordt er mee gespeeld en/of gewandeld. Zo beweegt het kind automatisch meer en komt lekker buiten.

5. Beter lezen. Die had je niet verwacht! Toch is het zo: kinderen met een huisdier op schoot kunnen vaak makkelijker hardop voorlezen. Dat komt, omdat ze weten dat het dier ze niet zal veroordelen als ze een foutje maken.

6. Vermindert stress en spanning. Vooral honden zijn hier kanjers in. Honden zijn eigenlijk altijd vrolijk en blij om de baas te zien. Door het knuffelen en spelen met huisdieren voelt een kind zich veilig. Een dier luistert altijd en geeft geen vervelend commentaar. 

7. Discipline. Dieren hebben verzorging nodig, ook wanneer je er even geen zin in hebt. Een kind dat regelmatig mee moet helpen om het huisdier te verzorgen, leert vanzelf discipline. 

Genoeg redenen dus, om je gezin uit te breiden met één of meer huisdieren. En dat geldt niet alleen voor kinderen. Een huisdier is vaak een maatje voor het leven, en een grote steun in moeilijke tijden. Maar wat nu, als je in financiele nood zit, en je daardoor niet goed voor je dier kunt zorgen? 

In 2016 waren in Nederland 85.000 mensen afhankelijk van steun van de voedselbank. Dat is 30% meer dan het jaar daarvoor. Wanneer er in een gezin sprake is van financiele nood, zorgt dat voor veel spanning en onzekerheid. In zulke tijden is een huisdier vaak een extra steun en toeverlaat. En dan is het heel schrijnend, als er geen geld meer is om een dier bij een gezin te houden. Het is al moeilijk genoeg om niet te kunnen doen wat je wilt of te kunnen kopen wat je lekker vindt. Vaak is het dan een huisdier dat voor veel liefde en plezier zorgt. En dan willen mensen er toch niet aan denken om hun huisdier weg te moeten doen. 

In verschillende plaatsen, waaronder Zwolle, is er de Dierenvoedselbank. Wie recht heeft op hulp via de 'gewone' voedselbank, kan ook terecht bij de voedselbank speciaal voor huisdieren. Zo worden heel wat mensen en dieren geholpen, en kunnen maatjes bij elkaar blijven.

De Dierenvoedselbank is afhankelijk van donaties, en blij met alles wat mensen willen geven. Ook aangebroken verpakkingen zijn welkom. Alles wordt gemixed en vervolgens verdeeld. Maar ook lege statiegeldflessen zijn welkom. Alle beetjes helpen. 

Wil je meer weten over de dierenvoedelbank? Kijk dan eens op de website: http://dierenvoedselbankzwolle.jouwweb.nl/